တပိုင္ တႏိုင္ ေတာင္ပို႔ ”မိွု”ေဖာက္နည္း ေလးကိုတင္ျပေပးမွာျဖစ္ပါတယ္
ဒီနည္းဟာ အလြယ္ကူဆံုးနဲ႔ ကုန္က်စရိတ္ ဘာမွမရွိတာမို႔ ျမန္မာျပည္သူျပည္သား အားလံုး တပိုင္တစ္ႏိုင္လုပ္ကိုင္ႏိုင္သလို ေျမဧကအနည္းရွိသူေတြအတြက္လည္း စီးပြာျဖစ္ထုပ္လုပ္ေရာင္ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ ယေန႔မိွုတစ္ပိႆာေစ်းဟာလည္း၁ ေသာင္းေ က်ာ္ေနတာမို႔မက္ေလာက္စရာျဖစ္ပါတယ္”အေရးႀကီးတာက နည္းသိဖို႔ပါဘဲ ။
..သဘာဝနည္းျဖစ္တာေၾကာင့္ဓာတုေဗဒေဆးဝါးကင္းတာေၾကာင့္ စားသံုးသူမ်ား အနၱရယ္မရွိယံုသာမက အနံအရသာဟာလည္းသဘာဝမိွုကဲ့သို႔ စိမ့္ခ်ိဳေနေစမွာပါ
နည္းမွာ ပါဝင္ပစၥည္း ၃ မ်ိဳးသာရိွၿပီးမိမိပတ္ဝန္းက်င္မွာအလြယ္တစ္ကူရွာေဖြရလြယ္ပါတယ္။
၁-ျခေတာင္ပို႔ အတြင္းပိုင္းမွေျမသား ၂၀ သားခန္႔
၂-ထမင္းျဖဴ ၆၅ က်ပ္သား(တစ္ကီလို)
၃ေရ၂လီတာ(ေရသန္႔ဗူး၂ဘူး)တို႔ဘဲျဖစ္ပါတယ္
*ပထမဦးစြာ ေတာင္ပို႔ေျမ နဲ႔ ထမင္းျဖဴ တို႔ကိုဇလံုတစ္ခုထဲမွာေရာထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊေပးရပါမယ္။
ထို႔ေနာက္ ေရ ကိုဖ်န္းလိုက္ ေမႊလိုက္ျဖင့္ ေရသန္ဘူး ၂ဘူးစာကုန္တဲ့အထိ ေမႊေပး ရပါမယ္။
ၿပီးေနာက္ ထိုဇလံုကိုေနေရာင္ျခည္တိုက္ရိုက္မက်တဲေနရာ မပူလြန္းမေအးလြန္းတဲ့ေန ရာမွာ ၇ ရက္ခန္႔ထားရပါမယ္ ။ ထိုအေတာအတြင္းဇလံုကိုေရႊ့ေျပာင္းျခင္းမျပဳဘဲၿငိမ္သက္စြာထာရမွာပါ၇ ရက္ေက်ာ္ တဲ့အခါဇလံုရဲ႕မ်က္ႏွာျပင္ေပၚမွာအျမႇပ္အဖက္ျဖဴျဖဴမဲမဲမ်ားတက္လာတာကိုေတြ႕ရပါမယ္ အဲဒါဟာ မိွု ေဖာက္ဖို႔ က်ဴလႅင္စီ ေတြဘဲျဖစ္ပါတယ္(တနည္းအားျဖင့္ မိွု မ်ိဳးေစ့ေတြ ဘဲျဖစ္ပါတယ္)
ထိုမိွု မ်ိဳးမ်ားအားခပ္ယူ၍ အစိုဓာတ္ရွိေသာ ေျမေဆြးပံု ေကာက္ရိုးေဆြး ပံု သစ္ပင္ေ အာက္ရွိေျမေဆြး ေတြအေပၚႏွံစပ္ေအာင္ခ်ထားေပးၿပီးထားရပါမယ္။
မိွုမ်ိဳးေစ့မ်ားခ်ထားေသာေနရာအား ၇/၈ ရက္တစ္ႀကိမ္ေရစိုရံုသာဖ်န္းေပးရံုျဖင့္ အနံ႔ အရသာႏွင့္ျပည္စံုတဲ့ေတာင္ပို႔ မိွု တနည္း ေကာက္ရ႐ိုးမိွုတို႔ကို လြယိကူစြာ ဆိက္ခူး စားသံုးႏိုင္ၿပီးပိုလၽွံပါကေရာင္းခ်၍ဝင္ေငြတိုးေစမွာပါ…
အိမ္တြင္းတိုက္တႏ္ူကြန္ဒိုေနသူမ်ားအဖို႔ ပန္းအိုးမ်ားအတြင္းေျမေဆြး” ထည့္၍စိုက္ ပ်ိဳးႏိုင္ပါတယ္”
(အကယ္၍ က်ဴလင္စီမ်ား ပိုလၽွံေနပါက ဌင္းက်ဴလင္စီ ေရသန္႔ဘူး တစ္ဗူးစာကို ေရသန္႔ဗူး ၁၀ ဗူးနဲ႔ေရာၿပီး အပင္မ်ားေပၚဖ်န္းေပးျခင္းျဖင့္ဌင္း မိွုမ်ိဴးေစခ်ထားေသာေန ရာမ်ားအားပက္ဖ်န္းျခင္းျဖင့္ အပင္မ်ားရွင္သန္ႀကီးထြားေ စေသာေျမဩဇာကဲ့သို႔အ သံုးျပဳႏိုင္ပါသည္”’